SAP Business One ...START!
Az oldalt az OnLiveIT az SAP Business One információs portál tulajdonosa gondozza.
 

Üzleti lehetőségek kezelése a Microsoft Outlook-ban

Teljesen igaz, hogy kényelmesen kezelhetők az értékesítési tevékenységek az SAP Business One-on belül is, például az értékesítési lehetőségek frissítése, vagy egy megrendelés megnyitása. De mivel sokan használják a Microsoft Outlook-ot az e-mailjeik és a napi teendőik kezelésére, az SAP Business One-ban megvan a lehetőség, hogy a fentiekkel kapcsolatos eseményeket az Outlook-ban is követhessék, végezhessék.

A Microsoft Outlook integráció hozzáférést biztosít értékesítési adatokhoz anélkül, folyamatos kapcsolatban kéne lenni az SAP Business One-nal. Ez különösen fontos tulajdonság az értékesítési kollégák számára, akik sokat utaznak és menet közben is szükségük van az ügyfelek adataira. Például egy értékesítőnek az ügyfél telephelyre is képesnek kell lennie egy találkozót leszervezni. A Microsoft Outlook integráció lehetővé teszi számára, hogy szinkronizálja a kapcsolattartási információkat a két rendszer, a Microsoft Outlook és SAP Business One között.

Figyelem! A Microsoft Outlook integráció megköveteli a megfelelő SAP Business One add-on telepítését, melyet a SAP Business One bevezetést végző cég tud elvégezni!

Az értékesítő kolléga képes létrehozni egy Excel-alapú pillanatképet az ügyféllel kapcsolatos tranzakciók adatairól, például a nyitott tevékenységekről vagy nyitott szállításokról és számlákról, valamint a folyamatban lévő ajánlatokról és rendelésekről.

Az üzletkötő meg tudja változtatni az adatok és később visszaszinkronizálni a változtatásokat az SAP Business One-ba. Arra is van lehetősége, hogy a közvetlenül a Microsoft Outlook-ból hozzon létre ajánlatokat és el küldje azokat az ügyfélnek e-mailben. A következő szinkronizálás alkalmával, az ajánlat betöltődik az SAP Business One-ba és hozzáférhetővé válik az értékesítési részleg számára is.

A 8-6-os ábra a Microsoft Outlook integráció add-on funkciói mutatja be.

Microsoft Outlook - SAP Business One szinkronizáció

Ábra 8-6: Microsoft Outlook integrációs AddOn képes az SAP Business One-ban és a Microsoft Outlook-ban végzett tevékenységeket szinkronizálni.

Milyen tevékenységeket tudsz elvégezni Microsoft Outlook integráció segítségével? Az alábbi listában összefoglaltuk:

  • Kapcsolattartók adatainak szinkronizálása az SAP Business One és Microsoft Outlook között.
  • Outlook e-mail üzenetek és csatolmányok mentése az SAP Business One tevékenységei közé.
  • Az SAP Business One-ban létrehozott feladatok és naptár tevékenységek áttöltése a Microsoft Outlook-ba.
  • Értékesítés ajánlatok szerkesztése, megtekintése és létrehozása az Outlook-on belül, majd áttöltése SAP Business One-ba.
  • Pillanatképek létrehozása az vevőkkel és szállítókkal kapcsolatos tranzakciókról.

A legfontosabb, hogy a Microsoft Outlook integráció segít a hatékonyabbá és egyszerűbbé tenni a munkát. Egységes és integrált módon kezelni a találkozók, az e-mailek és tevékenységek adatait, miközben hozzáférést biztosít az SAP Business One-ban tárolt legfrissebb információkhoz.

Hogy jelenik meg a Microsoft Outlook integráció?

A 8-7. ábra megmutatja hogyan épül be az SAP Business One a Microsoft Outlook felületébe. Ahhoz, hogy működjön a Microsoft Outlook integrációs add-on előzőleg be kell jelentkeznie az SAP Business One is!

SAP Business One menü a Microsoft Outlook-ban

Ábra 8-7: SAP Business One menü a Microsoft Outlook-ban

Az SAP Business One és a Microsoft Outlook szinkronizálása

Az SAP Business One-ban vannak a kapcsolattartó személyek, tevékenységek és a dokumentumok adatai. A Microsoft Outlook-ban a naptárbejegyzések, névjegyek és a feladatok. Mivel ezek az információk két külön adatbázisban tárolják, fontos, hogy szinkronizálva legyenek. Az információk szinkronizálásához szükség van egy közös adatra a Microsoft Outlook és az SAP Business One között. Az üzleti partner törzsadat az az információ, amely a két alkalmazásban tárolt adatokat összeköti.

Ezért az SAP Business One-nal való szinkronizációhoz minden egyes naptári bejegyzést, névjegyet vagy feladatot a Microsoft Outlook-ban társítani kell egy üzleti partner törzsadattal. Egy névjegy társításához válassza ki a névjegyet majd a SAP Business One → Összekapcsolás következővel… menüpont segítségével nyissa meg a 8-8-as ábrán látható Összekapcsolás következővel ablakot.

Ábra 8-8: Microsoft Outlook névjegy társítása az SAP Business One üzleti partner törzsadattal.

Kattints az Üzleti partner kódja mező jobb oldalán található gombra az üzleti partnerek listájának megjelenítéséhez vagy a Javasolás bombra a A kapcsolat kiválasztása javaslatból ablak megnyitásához. Ez az ablak felsorolja azon üzleti partnereket, akiknek ugyanazt az e-mail domain-jük, mint a Microsoft Outlook-névjegyben szereplő e-mailcímé. Válaszd ki a megfelelő üzleti partner, és kattints az OK gombra.

Amennyiben a személy neve különböző a Microsoft Outlook-ban és az SAP Business One-ban, akkor a Létrehozás új tárgyalópartnerként opciógomb automatikusan aktiválódik, ha a nevek megegyeznek, a Meglévő tárgyalópartner használata opciógomb lesz aktív. Kattints az Elem szinkronizál., majd a megjelenő információs ablakban az OK gombra, majd ezek után a Mentés és bezárás-ra. Ezek elvégzése után lépj be az SAP Business One-ba és láthatod, hogy a Microsoft Outlook kapcsolat tényleg megjelenik az üzleti partner törzsadatainál.

Az előzőekben ismertetetthez nagyon hasonló módon lehet feladatok és naptárbejegyzéseket társítani az SAP Business One-ban tárolt üzleti partnerekhez. Amikor létrehozol egy találkozót a Microsoft Outlook-ban és szinkronizálod, az frissíteni fogja az SAP Business One naptárát is. Hasonlóképpen a feladatok is átkerülnek az SAP Business One-ba mint tevékenységek.

Naptári bejegyzések, feladatok és névjegykártyák törlésével kapcsolatos figyelmeztetés. A Microsoft Outlook-ban való törlése után ellenőrizd az SAP Business One-ban, hogy ott is törlődtek-e az adatok, mert lehetséges, hogy ott már nem törlhetők automatikusan, mert az adatok már használatban vannak.

Tömeges szinkronizálás

Gyakran előfordul, hogy nem csak egy kapcsolatot, találkozót vagy feladatot kellene egyszerre szinkronizálni hanem többet is. Ehhez a csoportos, nagy tömegű szinkronizáláshoz válaszd ki a Microsoft Outlook-ban az SAP Business One → Szinkronizálás → Gyors szinkronizálás menüponot. Ha nagyobb ellenőrzést szeretnél afelett, hogy milyen adatok szinkronizálódnak használd a SAP Business One → Szinkronizáció → Szinkronizálás…-t helyette. Bővebb útmutatást az online súgóban találhatsz.

E-mailek mentése Tevékenységként

Az e-mailek üzleti partner törzsadatokhoz rendelése egy jó stratégia, hisz a cégen belül mindenki elérheti az adott ügyféllel folytatott levelezés részleteit és így képben lehet minden lényeges kérdéssel kapcsolatban.

A másik fontos előnye, az e-mail tevékenységként való elmentésének, hogy automatikusan egy Nyomkövetést lehet hozzárendelni, amely emlékeztetni fog az elvégzendő feladatra. A nyomkövető tevékenység létrehozásához válaszd a Microsoft Outlook-ban az SAP Business One → Alapértelmezett beállítások → E-mail mentése tevékenységként menüpontot.

Egy e-mail tevékenységként való elmentéséhez válaszd ki az adott üzenetet a Microsoft Outlook programban, majd kattints az E-mail gyorsmentése tevékenységként vagy az E-mail mentése tevékenységként gombok valamelyikére az SAP Business One eszközsoron a Microsoft Outlook-ban.

Hasonlóan a szinkronizáláshoz, az E-mail mentés tevékenységként funkció teljes kontrollt biztosít a mentési folyamat felett, így akár új Kapcsolattartó-t is létrehozhatsz, ha az adott személy még nem létezne az üzleti partner törzsadatánál. Eldöntheted azt is, hogy a rendszer mentse-e az üzenet mellékleteit vagy sem.

A 8-9-es ábra megmutatja hogy jelenik meg egy elmentett e-mail üzenet az SAP Business One-ban. Ehhez az e-mail üzenethez egy telefonos nyomkövetés is hozzá lett rendelve. Amennyiben szeretnéd a csatolt mellékletet is megnézni, csak egyszerűen kattints duplán a Tevékenységek ablak Mellékletek fülén látható csatolmány nevére.

Tevékenységként mentett Microsoft Outlook e-mail megjelenése az SAP Business One-ban

Ábra 8-9: A Tevékenységként mentett Microsoft Outlook e-mail megjelenése az SAP Business One-ban

Munka az Ajánlatokkal a Microsoft Outlook-ban

Az Ajánlatok Microsoft Outlook-ban egy kicsit másképpen működnek mint ahogy arról korábban szó volt. Amennyiben importálni szeretnéd az Ajánlatokat az SAP Business One-ból, nyisd meg az SAP Business One menüt a Microsoft Outlook-ban és válaszd ki az Ajánlatok→Szűrő beállítása-t és megjelenik az Ajánlatszűrő ablak. Ebben az ablakban beállíthatod, hogy a szűrő milyen Ajánlatokat importáljon be. Kattints a Mentés és aktualizálás-ra hogy a beállított filternek megfelelő Ajánlatok áttöltődjenek. Az importált tételek egy Ajánlatok nevű e-mail mappába kerülnek, mint azt a 8-10-es ábra mutatja.

Létrehozhatsz Ajánlatokat az SAP Business One-ban, majd átimportálhatod őket a Microsoft Outlook-ba. Miután megtörtént az áttöltés szerkesztheted őket vagy elküldheted e-mailként.

Akár közvetlenül a Microsoft Outlook-ban is létrehozhatsz ajánlatokat. Az Ajánlat ablak közvetlen hozzáférést biztosít a raktárkészlet és áradatokhoz, mintha a SAP Business One-ban rögzítenéd az ajánlatot. Sőt, ha hozzáadsz vagy frissítesz egy ajánlatot a Microsoft Outlook-ban, akkor az automatikusan létrejön vagy frissül az SAP Business One-ban is, nincs további lépésre szükség.

Átimportált ajánlat a Microsoft Outlook-ban

8-10-es ábra: Átimportált ajánlat a Microsoft Outlook-ban

Pillanatfelvétel létrehozása az üzleti partnerről

Pillanatfelvétel létrehozásával minden olyan információ a rendelkezésedre áll, ami az ügyfelekkel vagy üzleti lehetőségekkel kapcsolatos munkádhoz szükséges lehet. A Microsoft Outlook integráció megadja neked a lehetőséget, hogy a szinkronizált adatokról egy pillanatfelvételt készíts Excelben.

A létrejövő pillanatfelvétel egy Excel munkafüzet, amely részletes információkat tartalmaz az adott partnerről. 10 féle pillanatfelvétel minta közül választhatsz vagy létrehozhatsz egy, az igényeidnek megfelelő, saját mintát.

A pillanatfelvétellel kapcsolatos beállítások eléréséhez - és akár egy azonnali pillanatfelvétel létrehozásához - válassz ki egy névjegyet a Microsoft Outlook-ban, majd indítsd el a SAP Business One→Összekapcsolás következővel… menüpontot. Az Összekapcsolás következővel ablak fog megjelenni, melyet a 8-11-es ábra mutat.

Ha a beállításokat elvégezted, akkor a későbbiek során már elég, ha elindítod az Elem szinkronizálása funkciót az SAP Business One menüből vagy az eszköztáron található ikon segítségével, a program automatikusan ráfog kérdezni, hogy készítsen-e pillanatfelvételt az üzleti partnerrel kapcsolatos információkról.

Pillanatfelvétel beállítása

Ábra 8-11: Pillanatfelvétel beállítása

A Pillanatfelvét. lapon, válassz ki egy Snapshot-minta-t a legördülő listából. A felvétel létrehozásához kattints az Elem szinkronizál. gombra!

Miután létrehoztad a pillanatfelvételt, a Microsoft Outlook-ban a névjegy Általános fülén a Megjegyzés mezőben megjelenik egy a fájlra mutató ikon. Kattints duplán erre az ikonra és a 8-12-es ábrán láthatóhoz hasonló munkafüzet nyílik meg a Microsoft Excel-ben.

Egy megnyitott pillanatfelvétel a Microsoft Excel-ben

8-12-es ábra: Egy megnyitott pillanatfelvétel a Microsoft Excel-ben

A pillanatfelvétel tartalmaz egy összefoglaló oldalt (itt nyílik meg), amelyen található „összesen” adatok össze vannak kapcsolva a részletes adatokat tartalmazó munkalapokkal. Ha szeretnéd megtekinteni a részletes adatokat, kattints az adott értékre, esetleg megnevezésére vagy egyszerűen válaszd ki az adott munkalapot közvetlenül a munkafüzet alján található fül segítségével.

A Microsoft Outlook-ból az SAP Business One-ba

Az előző fejezetekben egy áttekintést adtunk arról, hogy milyen módon használhatod a Microsoft Outlook-ot a mindennapi értékesítési munkában. Van azonban még egy terület ahol további segítséget tud nyújtani Microsoft Outlook a számodra: mégpedig az SAP Business One-ban nyilvántartott értékesítési lehetőségek karbantartásában.

Vegyél fel magadnak egy előre beállított emlékeztetőt a Microsoft Outlook programba, attól függő gyakorisággal (napi, heti, kétheti?), hogy milyen sűrűn kell frissítened az Értékesítési lehetőségeket az SAP Business One-ban. Aktualizáld a státuszokat, ha megváltoztak, hogy folyamatosan pontos értékesítési elemzések és kimutatások legyenek elérhetők a rendszerben.

sap_business_one_uzleti_lehetosegek_f8/sap_business_one_uzleti_lehetosegek_kezelese_a_microsoft_outlook_ban.txt · Utolsó módosítás: 2011/03/09 17:04 (külső szerkesztés)