SAP Business One ...START!
Az oldalt az OnLiveIT az SAP Business One információs portál tulajdonosa gondozza.
 

Így juthatsz el oda, ahová szeretnél

Az SAP Business One-nak van pár egyedi funkciója, ami segít, hogy gyorsan és hatékonyan jussunk el azokhoz az információkhoz, amire szükségünk van.

Narancssárga nyíl navigáció

A narancssárga nyíl majdnem minden ablakon megjelenik, ez az egyik leghatékonyabb eszköz a felhasználó kezében a kapcsolódó információk eléréséhez. Akármikor rákattintunk láthatjuk a törzsadat bejegyzést vagy a törzsadat beállítás részleteit, mint az adó kódot vagy a fizetési feltételeket. Más esetekben a narancssárga nyíl kapcsolt dokumentumokhoz vezet el mindek, mint például az alap dokumentum vagy naplóbejegyzés. A nyilak lehetővé teszik, hogy leássunk a tranzakció részleteiig, egy hosszú menüstruktúra bejárása nélkül.

Húzd és Nézd

A Húzd és Nézd egy interaktív eszköz, ami segít, hogy az információk széles körét jelenítsük meg valós időben. Húzd és Nézd egy nézetet alakít ki, ami a törzsadat elemeket köti össze a tranzakcióval. Ezzel a funkcióval kereshetőek a tranzakciók, a törzsadatok, a főkönyvi számlák és az üzleti partnerek is.

Akármilyen két elem közötti kapcsolatra rá tud világítani ez a funkció. Például ha hozzákötünk egy vevői kódot a vevői rendelésekhez, akkor megkapjuk az összes rendelést az adott vevőtől. A Húzd és Nézd funkcióval könnyen áttekinthető formában kaphatjuk meg vállaltunk teljesítményét a különböző területeken. Emellett tovább finomíthatjuk az eredményeinket a szűrők használatával (pl. csak a még nem teljesített rendeléseket listáztathatjuk ki az adott vevőtől).

Felhasználói menü és gyorsbillenytűk

A program használatának hatékonysága nagy mértékben növelhető a Felhasználói menü és a gyorsbillenytűk használatával.

Például, ha a beszerzésben dolgozunk, a megrendelésekért és a szállítói törzsadat karbantartásért felelünk, akkor érdemes ezeket a tranzakciókat elmenteni a felhasználói menübe. Ezt akkor tehetjük meg, ha aktív az ablak és a menüsávban kiválasztjuk az Eszközök → Felhasználói menü → Hozzáadás a felhasználói menühöz menüpontot.

De ha egy nagyon elfoglalt beszerző vagy és a két kattintás is túl sok, akkor ugyanezeket a tranzakciókat hozzárendelhetjük funkció billentyűkhöz, mint az F1, F2 . Ezt úgy tehetjük meg ha kiválasztjuk a menüsávból az Eszközök → Felhasználói gyorsbillentyűk → Testreszabás menüpontot.

Megjelenítési beállítások

Az SAP Business One-ban meg lehet változtatni a megjelenítési beállításokat, mint a betű típus, a betűméret, szín , és a dátum és idő formátumot. Ezt az Adminisztráció → Rendszerbeállítások > Általános beállítások tranzakcióban a Megjelenítés fülön tehetjük meg.

Űrlapbeállítások

Az SAP Business One-ban minden felhasználó egyszerűen testreszabhatja, hogy hogy viselkedjenek az egyes ablakok az Eszközök → Űrlap segítségével. Az űrlapbeállítások megváltoztatásához először bizonyosodjunk meg arról, hogy az az ablak az aktív amit testre akarunk szabni, utána a menüsávból válasszuk ki az Eszközök → Űrlapbeállítások menüpontot. Az űrlapbeállítások ablakának a tartalma függ attól, hogy milyen ablakot szeretnénk testreszabni. Tipikusan egy a Űrlapbeállítás ablak három részre osztható:

  • Táblaformátum
  • Sorformátum
  • Bizonylat

Az űrlapbeállítások funkció az SAP Business One egyik nagy erőssége. Az SAP Business One-ban sok mező nem látszik alapból. Megfelelő beállításokkal a minket érintő mezőket megjeleníthetjük, az érdekteleneket pedig elrejthetjük.

A mezők neveinek testreszabása

A mezők nevének megváltoztatása az SAP Business One-ban kifejezetten egyszerű. Leggyakrabban a Megrendelési űrlapon a Szállítói hivatkozási számot szokták megváltoztatni Szállítói számlázási számra. Akármelyik mező nevét meg lehet változtatni, ha nyomva tartjuk a Ctrl-t és duplán kattintunk a mező nevére. Ekkor egy ablak ugrik fel, ahol beírhatjuk az új nevet vagy visszaállíthatjuk az eredetit. Ez a változtatás minden felhasználót érint. Csak a megfelelő jogosultságokkal lehetséges a menők nevének megváltoztatása.

Felhasználó által definiált mezők és táblák hozzáadása

Míg az SAP Business One minden moduljában átfogó tábla- és mező készletekkel rendelkezik, a vállalkozásoknak szükségük lehet további táblákra vagy mezőkre, a mindennapi működés még olajozottabbá tételéhez. A Felhasználó által definiált mezők és a Felhasználó által definiált táblák létrehozása tranzakciók (Eszközök → Testreszabási eszközök menüpontban találhatóak) segítségével hozhatjuk létre a saját mezöinket vagy tábláinkat az SAP Business One-ban.

Mezők kitöltése felhasználó által definiált értékekkel

Egy másik példa az SAP Business One kiemelkedő rugalmasságára felhasználó által definiált értékek funkcionalitás, melynek segítségével kiszámoltathatunk vagy beállíthatunk alapértelmezett értékeket mind a SAP Business One és a felhasználó által definiált mezőkből.

Például minden vevői rendeléshez hozzá szeretnénk adni a futárt. Ebben az esetben a felhasználó által definiált mező funkcionalitással adhatunk mezőket a vevői rendelés űrlaphoz és ennek a mezőnek adhatunk különböző értékeket. Ezek az értékeket egy statikus listába rendezhetjük, amibe az elérhető futárok vannak, vagy lehet egy lekérdezés, ami automatikusan kitölti a futár mezőt az ügyfél címe vagy más kritériumok alapján. Mivel a felhasználó által definiált érték funkcionalitás egy haladó beállítás, ezért ezekhez a testreszabásokhoz érdemes a bevető partnere segítségét kérnie.

A továbbiakban gépi fordítású szöveg olvasható

ismerkedes_az_sap_business_one_nal_f2/igy_juthatsz_el_oda_ahova_szeretnel.txt · Utolsó módosítás: 2012/07/24 09:28 szerkesztette: wmate