SAP Business One ...START!
Az oldalt az OnLiveIT az SAP Business One információs portál tulajdonosa gondozza.
 

Így ismerheted fel, hol jársz

Az egyik hasznos funkciója az SAP Business One-nak az, hogy egyszerre több ablak is nyitva lehet és minden ablak más és más dokumentumot vagy törzsadatot tartalmazhat. Mindezek az ablakok a főablakon belül látszanak, amely a fő munkaterülete a SAP Business One-nak.

A főablak

A főablak automatikusan megnyílik, ha elindítod az SAP Business One-t, hisz ez az a hely ahonnan bármilyen egyéb műveletet indíthatsz. Egyedül a főablaknak van menüsor a tetején.

Tartalmaz egy eszköztár sort is ikonokkal, amelyek segítségével könnyen elérhetők a leggyakrabban használt funkciók.

A főablak tartalmazza továbbá a főmenüt is amelyet most egy kicsit közelebbről is megszemlélünk.

Az SAP Business One főmenüje

Ahogy az a 2-4 ábrán látható az ablaka három fület tartalmaz:

 • A Modulok fül a SAP Business One főbb menüpontjait mutatja. Felsorolja az SAP Business One összes modulját. A modulokon belül az egyes hozzájuk tartozó funkciók menüpontjai találhatók. Ha rákattintasz egy menüpontra, akkor vagy elindul az adott funkció vagy egy újabb almenü nyílik meg újabb választási lehetőségekkel.
 • A Húzd és Nézd fül olyan forradalmi módszert rejt, amellyel egy adott törzsadathoz tartozó tranzakciókat lehet gyorsan megkeresni. Részletesen egy későbbi fejezetben mutatjuk be.
 • A Felhasználói menü testre szabható, a gyakran használt funkciók számára, hasonlóan működik mint a könyvjelzők a böngészőben. További információért nézd meg a „Saját menü és Saját gyors gombok” részt ebben a fejezetben.

Ha nem látszik a főmenü, akkor be tudod kapcsolni a menüsorról kiválasztva az Ablak/Főmenü menüpontot vagy a Ctrl+0 billentyű kombinációt használva (Nulla, nem O).

Az SAP Business One főmenüje

2-4 ábra: Az SAP Business One főmenüje

A menüsor és az eszköztár

Az SAP Business One menüsora a főablak tetején található. Az egyes menüpontokra rákattintva láthatóvá válnak az almenüpontok, melyek további választási lehetőségeket kínálnak. A CTRL és ALT gombok ugyanúgy használhatók a programban, mint ahogy már megszokhattad a többi Windows alkalmazásban.

Az SAP Business One menüsor és eszköztár

2-5 ábra: Az SAP Business One menüsor és eszköztár

A menüsor a következő menüket tartalmazza:

 • Fájl: Elsődleges parancsok, mint a Bezárás, Előnézet, Exportálás, és az Alkalmazás indítása
 • Szerkesztés: Általános szerkesztési parancsok, mint például a Visszaállítás, Helyreállítás, Kivágás, Másolás, Beszúrás, és Törlés
 • Nézet: Parancsok, amelyek az adatok láthatóságát szabályozzák az ablakban, mint például a Felhasználó mezők, Kiválasztási funkciók, Rendszer információk, Oszlopszélesség helyreállítása, és a Magyarázat
 • Adatok: Adat módosító parancsok, mint például a lépkedés a rekordok között, táblázat sorainak módosítása és egyéb az aktuális ablak adataira vonatkozó szerkesztési parancsok
 • Ugrás: Egy dinamikusan változó menü, amely tartalma attól függ, hogy milyen típusú ablak az épp aktuális
 • Modulok: Ennek a menünek a pontjai láthatók a főmenüben is
 • Eszközök: Parancsok, mint például a Nyomtatási formátum-szerkesztő, Űrlapbeállítások, Felhasználói menü és Testreszabás eszközök
 • Ablak: Az ablakok kezelésével kapcsolatos parancsok, ideértve a Főmenühöz vagy, Üzenetek/Figyelmeztetések áttekintése vagy a Naptárhoz való hozzáférést
 • Segítség: A Súgóhoz és egyéb támogatási funkcióhoz biztosítanak hozzáférést a menüpontok

Az eszköztár

Az menüsor alatt található az eszköztár. Ez egy ikon gyűjtemény, amely könnyű hozzáférést biztosít a gyakran használt funkciókhoz. Az itt található funkciók a menüből is elérhetők.

Az aktív, elérhető funkciók színesek, miközben az inaktívak vagy jogosultsági okokból nem használhatók szürkék. Ha szeretnéd elrejteni vagy a megjeleníteni valamelyik eszközcsoportot, kattints a jobb egérgombbal az eszköztáron, majd válaszd ki vagy töröld a megfelelő pipákat. Eszköztár ikonjai környezetérzékenyek, azaz attól függően aktív vagy inaktív egyik-másik ikon, hogy éppen mit csinál a felhasználó.

Ha elfelejtetted, mire szolgál az adott ikon, csak vidd az egérkurzort a gomb fölé és megjelenik egy rövid leírás róla.

Az állapotsor

Az állapotsor a főablak alján húzódik és több részből áll, melyek különböző információk megjelenítésére szolgálnak.

 • Az állapotsor bal alsó területén különféle üzenetek jelenhetnek meg:
  • A piros színnel megjelenő hibaüzenet egy hibaüzenet amely arról tájékoztat, hogy az adott művelet addig nem folytatódhat, amíg el nem hárítod a hiba okát.
  • A kék színnel megjelenő figyelmeztetés csak tájékoztat egy olyan eseményről, amely nem akadályozza az eljárást folytatását, de fontos, hogy tudj róla.
  • A zöld színnel megjelenő információ a művelet sikeres végrehajtásáról tájékoztat.
 • Az állapotsor bal alsó terület szolgál a rendszer információk megjelenítésére is amikor rákattintasz egy mezőre, vagy elhúzod az egeret az aktív ablak valamelyik mezője fölött. A megjelenő szöveg tartalmazni fogja az adatbázis tábla és mező nevét, a mező és ablak azonosítóját. Ezek az információk csak akkor jelennek meg, ha bekapcsolod Nézet → Rendszer információk menüpontot.
 • Az állapotsor közepén látható a szerver aktuális dátuma és ideje.
 • A bal felső területen az aktív ablakkal kapcsolatos információkat jelenít meg a program. Például, ha mozgatod az egeret, akkor az egérkurzor alatti mező nevét, a megadandó adat fajtáját és hosszát írja ki.
 • A jobb oldalon lévő négy doboz általad kiválasztott négy mező értékét tudja megjeleníteni. A mezőkbe megjelenő érték mindig attól függ, hogy az aktív ablakban éppen milyen adat látható. Például, ha az üzleti partner telefonszámát szeretnéd megjeleníteni akkor nyisd meg az Üzleti partner-törzsadatok ablakot és húzd le az ablakból a telefonszám mezőt - a bal egérgombbot lenyomva tartva - valamelyik dobozra az állapotsorban. Ha kiválasztó mezőt szeretnél lehúzni, akkor tartsd lenyomva a CTRL billentyűt is! Ettől kezdve, amikor egy dokumentum van nyitva, az adott partner telefonszámát fogja mutatni a mező. A mező összerendelés megszüntetéséhez nyomd le az ALT billentyűt és kattints az egérrel az állapotsor adott mezőjébe.

SAP Business One állapotsor felépítése

2-6 ábra: Az állapotsor felépítése

A rendszerüzenetek naplója

A rendszerüzenetek naplójában megtalálható az összes üzenet, amely az állapotsorban megjelent a munka során. Ez magában foglalja a hibaüzeneteket, figyelmeztetéseket és tájékoztató üzeneteket is. Minden alkalommal, amikor kijelentkezel az alkalmazásból, a napló törlődik.

Ez az eszköz különösen hasznos az adatrögzítés során előforduló hibaüzenetek követésére. Bármikor megkereshetsz egy hibaüzenetet és megvizsgálhatod, hogy megtaláld a hiba eredetét. Gyakran a hibaüzenetben egy link is található egy releváns súgó oldalhoz, amely segít a probléma elhárításában.

A Rendszerüzenetek naplóját az alábbi menüútvonalon érheted el Ablak→Rendszerüzenetek Naplója. Ha már nincs rá szükséged az ablakot lekicsinyítheted vagy akár be is zárhatod.

Cockpit használata a főmenü helyett

Az SAP Business One 8.8 as verziójában egy izgalmas új szolgáltatás került bevezetésre. A Cockpit lehetővé teszi, hogy minden felhasználó testre szabja a program főablakát. Miután aktiváltad a Cockpit funkciót, tejesen testre szabhatod a program megjelenését és különböző widget-eket helyezhetsz el a fő ablakban.

A widget galéria az alábbiakat tartalmazza:

 • Az alkalmazás szintű keresés funkció, amely képes keresni az adatbázisban lévő adatok és program ablakok között is
 • Gyakran használt funkciók - Csak húzd bele a menüpontokat amiket napi rendszerességgel használsz
 • Nyitott bizonylatok - pillanatfelvétel a nyitott bizonylatokról a megnyitás lehetőségével
 • Böngésző - add meg a kedvenc weboldalad, és és rögtön megnyílik amikor belépsz a programba
 • Grafikus Dashboard-ok létrehozásának lehetősége hogy egy szempillantás alatt átláthasd az összes cégen belül folyó folyamatot.

A 2-7 ábrán egy Cockpit minta látható, amely tartalmazza a Nyitott bizonylatokat, Üzeneteket és figyelmeztetéseket, a két böngésző ablakot és a Gyakran használt funkciókat

SAP Business One Saját Cockpit

2-7 ábra: A Saját Cockpit ablak

Cockpit telepítése és aktiválása: A Cockpit egy opcionális elem, így a használatbavétele előtt telepíteni kell. Telepítés után a rendszer-adminisztrátornak kell aktiválnia a funkciót. Rendszer szinten aktiválni az Adminisztráció→Rendszerbeállítások→Általános beállítások menüből megnyíló ablak Cockpit fülén lehet. Miután ez megtörtént a felhasználók az Eszközök→Cockpit→Saját Cockpit engedélyezése menüponttal tudják aktiválni.

Az egyes widget-et működésének szabályozásához kattints a widget jobb-felső sarkában látható villáskulcsra és válaszd a Beállításokat!

A dokumentum ablak

Most, hogy már van egy elég jó rálátásod a főablak működésére, itt az ideje hogy megismerj néhány általános szabályt az SAP Business One felhasználói felületével kapcsolatban.

Ablak üzemmódjai

Jelenleg négy lehetséges üzemmódja van egy SAP Business One ablaknak:

 • Hozzáadás: Új törzsadat vagy dokumentum hozzáadása
 • Keresés: Egy meglévő törzsadat vagy dokumentum megkeresése
 • Megtekintés: Egy létező törzsadat vagy dokumentum megtekintése
 • Módosítás: Egy meglévő törzsadat vagy dokumentum módosítása

Az SAP Business One minden ablakának van egy alapértelmezett üzemmódja, amely lehet Hozzáadás vagy Keresés attól függően, hogy mit csinálsz.

Például, ha megnyitod az Üzletipartner-törzsadatok, vagy a Cikktörzsadatok ablakot akkor azok automatikusan Keresés módban nyílnak meg, mert a leggyakrabban a korábban rögzített adatokat akarják megnézni. Ha a Megrendelés vagy Vevői rendelés ablakot nyitod meg, akkor azok automatikusan Hozzáadás módban nyílnak meg, mert általában egy új megrendelést szeretnének rögzíteni, amikor megnyitják az ablakot.

Honnan tudhatod meg, hogy milyen módban vagy? A bal alsó sarokban található nyomógomb felirata jelzi ezt: Hozzáadás, Keresés, OK (a megtekintés esetén) vagy Módosítás látható, az ablak aktuális üzemmódjának függvényében.

Többféle lehetőség is van az egyes üzemmódok közötti váltásra:

 • Egy új adat rögzítéséhez (például egy dokumentum vagy egy törzsadat), használd a Hozzáadás funkciót! Számos módja van a hozzáadás aktiválásának, mint például a következők:
  • A menüsorból válaszd az Adat→Hozzáadás menüpontot
  • Nyomd meg a Ctrl + A billentyűkombinációt
  • Az eszköztáron kattints a hozzáadás ikonra
 • Egy már létező adat megtalálásához (például egy dokumentum vagy törzsadat) használd a Keresés funkciót! Számos módja van a keresés aktiválásának, mint például a következők:
  • A menüsorból válaszd az Adat→Keresés menüpontot
  • Nyomd meg a Ctrl + F billentyűkombinációt
  • Az eszköztáron kattints a keresés ikonra
 • Ha módosítasz egy meglévő adatot, az SAP Business One automatikusan üzemmódot vált és az ablak bal alsó sarkában lévő nyomógomb is Módosításra vált. Kattints a Módosítás gombra, ha el akarod menteni a változásokat vagy a Mégsem gombra, ha nem akarod menteni a módosított adatokat.
Figyelem! Nem lehet bármikor módosítani egy elmentett törzsadat vagy dokumentum adatait. Bizonyos események után az adatok egy része csak olvashatóvá válik, például, ha az üzleti folyamatsorán kapcsolódó dokumentumot hoztak létre egy dokumentumból. A csak olvasható adatokat kiszürkítéssel jelzi a program.

Helyi menü

Ha egy ablakban dolgozol, akkor a jobb egérgombbal tudod aktiválni a helyi menüt, amely hozzáférést biztosít a leggyakrabban használt funkciókhoz az adott ablakban. Ha jobb egérgombbal kattintasz egy mezőn, akkor a megjelenő helyi menü az adott mezőhöz tartozó speciális lehetőségeket is tartalmazhat. Mivel ez a funkció környezet-érzékeny, az hogy mi jelenik meg a menüben attól függ, hogy hol kattintottál.

Jobb egérgombbal elérhető helyi menü

2-8 ábra: Jobb egérgombbal elérhető helyi menü a leggyakrabban használt funkciókkal

Sor részletek

Értékesítési és beszerzési bizonylatokban lehetőség van a táblázatos részben található sorokat egy külön ablakban megnyitni. A Sor részletei ablakban egyszerre egy sor adata látható. Az ablak lehetővé teszi, hogy a táblázatos forma helyett egy külön ablakban szerkeszthesd az adatokat. Az egyes sorok között az ablak bal-felső sarkában lévő fel-le nyilakkal lehet lépegetni. Az ablakban új sort nem lehet felvenni vagy meglévőt törölni.

A Sor részletei ablak a 2-8 ábrán látható. Az ablakot megnyitni a sorhoz tartozó helyi menüből vagy a sor számán való dupla kattintással vagy a Ctrl + L billentyűkombinációval vagy az Ugrás menüben található Sor részletei menüponttal lehet.

Egyes mezők „csak olvashatók” és szürkén jelennek meg. Ha egy mező szerkeszthető és megváltoztatod az értékét, az automatikusan módosul a táblázatban is, vagyis nincs szükség semmilyen nyomógomb megnyomására ebben az ablakban.

Hozzáférés a Sor részletei ablakhoz

Ábra 2-9: Hozzáférés a Sor részletei ablakhoz

ismerkedes_az_sap_business_one_nal_f2/igy_ismerheted_fel_hol_jarsz.txt · Utolsó módosítás: 2011/04/20 11:40 (külső szerkesztés)